Moode Audio Player 3 (設定篇)

未開始玩個Player之前,最好做一做個設定先,其他Optional設定唔講,講最重要兩個設定,由於個Player無有開關掣,所以一通電就即Load 個OS!Load 個OS好快,快過Volumio好多,大約1分鐘之內,我就計過時,大約50秒!個Web介面好似RuneAudio,係因為Tim Curtis (設計者)參考RuneAudio介面!所以好有親切感。

 

圖1 – 如果有插到HDMI線去電視的話,當個Player一接上電源後,個Player就立即Load個OS,開始時就是這樣!如果有經驗,可以唔洗理圖1和圖2,直接等1分鐘後,跟圖3做!

圖2 – 個Player Load完個OS後,就會停係Moode Login:,這時你就可以用個瀏覽器,連接個Player!

圖3 – 就是用IP成功連接個Player,如果第一次連接,唔知個IP係乜?就可以登入個Router處,睇一睇個list,派了咩IP比個Player。右上角紅圈位置就是設定和Player資料掣!

圖4 – 當按掣後,就會出現個選擇攔,再按configure(紅圈位置)。

圖5 – 當出現個Configuration Setting 版面時,就按下Network(紅圈位置)。

圖6 – 請Assign 一個不是已被佔用或不可能會被Router派出的IP address,例如,Router 只會由101派起,那麼由1-100是可以被選用(除已被佔用IP外),Netmask可輸入:255.255.255.0。

 

圖7 – 入完Netmask後,下面還有幾欄,Gateway就輸入Router IP,DNS就輸入你個ISP個DNS IP,唔知就登入Router處睇睇。完成後,回上方,再按Apply掣,如要Reboot機就按restart掣(圖4)!

 

圖8 – Restart完機後,再等1分鐘,再用新Assigned IP連接部Player,再跟圖3至圖5做,再選擇System!就會見Audio 攔,就如圖8,選取AudioPhonics PCM5122 DAC,再按Set掣。如有時間可以再選其他項目,例如 TimeZone、Service攔內!